tirsdag 14. oktober 2014

Investering i sølv

av Robert Wood - Sosiolog -
Investering i sølv bullion? Hvordan bør en småinvestor gå fram? Som vanlig fra Ground Zero, der du venter som slakt på nakkeskuddet.

Dette franske ordet, bullion, betegner to forskjellige produkter; barrer og mynter. Barrer er bare å glemme, fordi momsen øker prisen med 25 %. De må kjøpes i land som ikke avgiftsbelegger metallene. Altså må investeringene dine fokusere på valuta; og det betyr sølvmynter. Enten som investeringsmynter eller samlemynter. Investeringsmynter kjøper man ene og alene for metallverdien og for å unngå momsen staten tar på barrer. I Norge er det ikke merverdiavgift på valuta. Ulempen er at mynter ligger på et litt høyere prisnivå enn barrer. Fordelen er at mynt er valuta i det landet det er preget.

Sølvbarrer som samleobjekt
Men likevel… Det er mange som samler på barrer fordi de er vakre i seg selv. Jeg gravde fram to 100 gram 999 sølvbarrer til ca. 400 kroner per stykk. I de glanspolerte delene står det preget: 100 grammes 999 Fine Silver Bullion. Navnet på produsenten, Johnson Matthey, er i stilren skrift uthevet over geologihammer og slegge som krysser hverandre. Under verktøyene står Bankers Limited. Det viste seg at jeg innehar barrer nummer 505078 og 507374.
   En rask sjekk i Wikipedia forteller oss at firmaet Johnson Matthey ble grunnlagt i 1851, og året etter ble selskapet utnevnt til Official Assayer & Refiner to the Bank of England. Fancy that! De vakre sølvbarrene er to av i hvert fall fem-hundre-tusen tilsvarende produserte barrer. (Gitt at serienummeret angir antall). Sjeldne er de ikke, for de er 3 millimeter tykke og multiplisert med 500000 barrer fikk jeg 1500000 millimeter. Det tilsvarer en sølvsøyle på respektable 1500 meter. Det visuelle tankebildet av skinnende barrer som strekker seg oppover i kaldt månelys, er fengslende.

Fat Lady Silver
Litt av problemet med å investere i fysisk sølv er at det har forholdsvis lav verdi i forhold til vekt. Du bør virkelig tro at sølv kommer til å bli mye, mye mer verdt. Det betyr at du må kjøpe stort for at du skal oppnå en eventuell framtidig fortjeneste av betydning. I september - oktober 2014 flyter prisene rundt 3700 kroner per kilo + merverdiavgift. (4600 + mva. jan 2017)
   La oss si at du kjøper 15,5 kilo (en «monsterboks» med 500 sølvmynter) for å ta med deg hjem. Du oppdager fort at 15,5kilo er tungt å flytte og at så mye metall fyller godt opp i en vanlig bankboks. Følgelig må du ha god lagringsplass. Likevel er ikke sølv for 70 tusen kroner så veldig mye hvis du er en seriøs investor, men det er en bra start for en nybegynner. Her må vi kanskje snakke om 100 til 1 000 kilo for at det skal begynne å monne i fortjeneste. Med hundre én kilos australske lunar-mynter kan du lage en ganske fancy skulptur i stua - noe som både vil imponere og avskrekke andre fra å gjøre det samme.

Og hva er Poenget?
Poenget er utfordringen når det gjelder prisen på sølvet kontra vekten. Sølv er ikke praktisk å håndtere i store mengder. Men har du en trygg plass å stable sølvskatten, burde det gå greit. Har du ikke plass nok, kan du vurdere å kjøpe gruveaksjer?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar