mandag 16. mars 2015

Gullsmeder selger skrapgull

av Robert Wood - Sosiolog -
I gamle, gamle dager var lauget garantist for at håndverket, en bastion for inspirasjon og støtte. En gullsmed var en gullsmed, men i dag er de en utdøende art i Norge.

Ennå finnes det gullsmeder i Norge som har spesialisert seg på dyre merkevare og personlig service. De lager utsøkte varer i gull, sølv og platina, men det er skrapgull som selges over disk og  nett.

Importerte gullsmykker
Bensinstasjoner selger varer som har svært lite å gjøre med kjøretøy, for eksempel melk og egg. Supermarkedet selger varer som før var forbeholdt jernvarer og elektro. Det samme har skjedd i gullsmedbransjen. Istedenfor å bli ved sin lest og satset på et stort utvalg av smykker og edelstener, domineres nå gullsmedbutikkene av varer som vanskelig kan knyttes til gullsmedfaget.
   Stikker du innom en norsk gullsmedbutikk, vil det slå deg at det ikke gullfarge som glitrer mot deg. Riktignok blinker de fra hyllene i briljanter og lavkarat diamanter. Du finner masseproduserte designsmykker av stål, lær og farget glass. Armbåndsur i middelmådig kvalitet, men med fancy logoer, dåpsgaver av tinn og sølvbestikk norske mønster ligger i slitte glassdisker. 
   Det er lite av det eksklusive. Rubiner, diamanter, perfekte svarte perler og smaragdgrønne steiner i svært-mange-tusen-kroners-klassen ligger ikke i innbruddsikre panserglasskasser i påvente av montering i spesialdesignede smykker. I det hele tatt vokser det fram en følelse av å være inne i en glamourfylt krambod. Den loslitte klisjéen presser seg på: Det er ikke gull alt som glitrer. Det glitrer nesten ikke i gull i det hele tatt.

Elendig utvalg – Ublue priser
Dårlig utvalg er én ting, men blodpriser er noe ganske annet. Jeg forespurte i en gullsmedbutikk i Oslo om å få ta en titt på halssmykker. Jeg ble ledet fram til et unnselig glasskap bak i butikklokalet. Etter å ha lett fram skapnøkkelen, hentet ekspeditøren fram det lille som fantes av halskjeder. Jeg kunne få kjøpt et tynt venetiansk anhengkjede i gull, én millimeter i tykkelse, 42 centimeter langt til 2 400 kroner. Jeg kunne også bli eier av et smykke som så ut til å være gulltungt, men i hånden veide det knapt 10 gram. Lenkene var hule, og smykket raslet som den billigste plastikk. Prisen var 27 000 kroner for 14 karat (585/1000). Smykket inneholdt med andre ord knapt 6 gram gull. Hadde jeg kjøpt dette smykket, ville jeg ha betalt 4 500 kroner per gram for selve gullet.
   En annen gullsmedbutikk hadde et marginalt bedre utvalg av halssmykker. Det tyngste jeg fikk tilbud på, var på hele 111,5 gram og krevde oksenakke for å komme til sin rett. Prislappen viste det nette beløpet 153 400 kroner. Her var det snakk om et 18 karat (750/1000) kjede med gullinnhold på 84 gram, og jeg ville ha betalt 1 826 kroner per gram.

Design er alt
For norske kvinner er design alt. For mange innvandrerkvinner er design og prisen på gull alt. Kanskje noe alle bør tenke på neste gang man kjøper gull.

Rent gull over disk
15 mars 2015 kostet rent 999,9/1000 gull 330 kroner grammet som mva. fri investeringsmynt.
3 februar 2017 kostet rent 999,9/1000 gull 340 kroner grammet som mva. fri investeringsmynt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar