onsdag 25. mars 2015

Norges Gullsmedforbund

Gullsmykker er rådyre i Norge, men Norges Gullsmedforbund har 8 karat unnskyldninger om merverdiavgift, produksjonskostnader, lønninger og skyhøye fortjenestemarginer.

Sedvane = stagnasjon
Norges Gullsmedforbund representerer over 500 medlemmer, men likevel er det umulig å få kjøpt rent gull i gullsmedbutikkene. Jeg forespurte administrerende direktør  i forbundet om årsakene til at 24 karat ikke tilbys kundene. Videre påpekte jeg at det er svært vanskelig å få kjøpt 20 eller 22 karat gull. Til svar fikk jeg at det er norsk sedvane å selge 14 karat gull.

Nei til renere gull
Ved spørsmål om norske gullsmeder etter hvert vil satse på mer gull i smykkene, oppfattes svaret som nei! Sedvanen med bare 585/1000 andeler gull vil bli opprettholdt. Gullsmykker med denne gehalten skinner hos gullsmedene, men kalles for skrapgull når det selges til oppkjøpere. Det er bransjelogikk å selge skrapgull til mange ganger prisen av rent gull. Fortjenesten øker!

Hvem vil ha skrapgull?
I hvert fall ikke kvinner fra Asia. Tradisjonen tro vil de bære smykker med høyest mulig gullgehalt. De finner ikke smykker de ønsker seg hos norske gullsmeder. De går til sine egne smykkeselgere eller tar med smykker fra utlandet. Også her har vi med sedvane å gjøre. Kvinner fra India, Pakistan, Bangladesh, Tyrkia og arabiske land for å nevne noen. Smykker er ikke bare smykker, men også en investering for å sikre seg i dårlige tider. Dessuten har det noe med at slekt skal følge slekters gang. Gullet som bestemor samlet, går videre til mor, som gir det videre til sine døtre. Et nygift par fra Birmingham

Gullsmedgull er svindyrt
Det er oppstått en kløft mellom tilbud og etterspørsel. Gullsmykker i Norge er svindyre i forhold til investeringsgull. Flere kjøper smykker i rent gull i utlandet. Dessuten vokser salget av sølv- og gullmynter i Norge. Frykten for økende inflasjon og en ny finanskrise er en viktig pådriver for å ha sølv og gull på kistebunnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar