onsdag 12. juli 2017

Ti på topp land i gull – Sveits

av Robert Wood – Sosiolog
Spør du folk hva Sveits er kjent for, vil du få som førstevalg; klokker, sveitserost, hemmelige bankkonti og folkestyre. Få, hvis noen, vil si at gullhandel er en av alpelandets største og viktigste handelsvarer.

Sveitsiske franc og feite gullbarrer
Sveitserne tror klippefast på bunnsolid valuta og bankene sine, men ikke mer enn at den arbeidsnarkomane befolkningen satser på gull ved siden av cash.  Landet har verdens største gullreserve per hode, og Schweizerische Nationalbank har 1040 tonn gull i hvelvene.  Dette gir Sveits, mot sin vilje, en 8. plass på ti på topp listen over gullrike land.
Under den andre verdenskrig ble Sveits, som et nøytralt land, et senter for kjøp og salg av gull både for tyskerne og de allierte. I dag handler Sveits i stor grad med Hong Kong, Kina og andre land i Asia. Hovedsakelig kjøper Sveits gull fra England og USA. Europeiske sentralbanker har inngått avtale om ikke å selge gullet de har på lager, uansett hvor gjeldstynget landene er.

Redd Gullet Vårt
30. november 2014 ble det folkeavstemming om landets gullbeholdning. Mange mente at sentralbanken ikke hadde nok gull som back-up og krevde at SNB skulle øke til minst 20 % av bankens verdier. Forslaget ble nedstemt. Pressemelding fra Schweizerische Nationalbank om avstemmingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar