fredag 8. desember 2017

Gullborgen er gullsorgen

av Robert Wood - gullblogger -
Julehøytiden nærmer seg med varme stormskritt. Reklamebrosjyrer daler ned i skjul og gullsmedene selger gråstein som gull og grønne skoger.

Løp og kjøp!
Løp den andre veien! Gullborgen lanserer Julens store smykkesalg i et 20 siders moteriktig reklamehefte i rødt, hvitt og svart … Farger som går hånd i hanske med smykker i skrap-gull på en vakker reklamemodell. Diamanter på hele 0.07 carat glinser som ørsmå led-lys.

Fargestener
Gullborgen annonserer gullsmykkene sine som "Gullsmykker med ekte fargestener". Noe som lett kan forlede deg til å tro at det er snakk om rent gull, det vil si gull som ikke er blandet med andre metaller. 
   Gullborgens gullsmykker er 14 karat, en renhet på 585/1000. Dette er en legering for gult gull og består av 58,3 % gull, 30 % sølv og 11,7 % kobber. En ring som veier 4 gram, inneholder 2,4 gram rent gull. Gullet i en slik ring tilsvarer ca. 800 kroner i metallverdi i 2017. Men ringen vil koste 5000 – 6000 kroner over disk.

Money for Nothing
Du betaler mye for litt gull! Gullborgen påstår at det er nødvendig å blande ut gullet på grunn av metallets mykhet, men spør hundrevis av millioner asiatiske kvinner om hvorfor smykkene deres består av nesten helt rent 22 - 24 karat gull.

Lav metallverdi
Den lave metallverdien vises enda tydeligere for sølvsmykker. 999,9/1000 rent sølv koster fem kroner grammet. Dette betyr at en sølvring på 4 gram 925 S sterling inneholder edelt metall for ca. 20 kroner.
   Noen av sølvsmykkene har zirikoner. Dette er et hardt silikatmineral som bryter lyset godt, og det er et rimelig alternativ til diamanter. Men særlig verdifulle er ikke zirikoner.
   Ifølge Gullborgens julekatalog er smykkene i 14 karat enten det er gult gull eller hvitt gull. Gullborgens smykker kjøper du for designet, ikke for å investere i gull og absolutt ikke som investering i sølv. Les også om: Narregull til julegave

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar